SİBER ZORBALIK

Simay Yılmaz
2 min readJun 6, 2021

--

Siber zorbalık, dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen zorbalıktır. Bu tür zorbalıklar sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında ve cep telefonlarından rahatça yapılabilir. Hedef seçilen kişileri korkutmaya, kızdırmaya ya da utandırmaya yönelik olarak tekrarlanan bir davranıştır.

Günden güne dijitalleşen bu çağda, dijital bir vatandaş olarak sosyal platformlarda varlığımızı sürdürüyoruz. Teknoloji artık hayatımıza o kadar entegre olmuş ki, faturalarımızı, günlük ihtiyaçlarımızı, aldığımız eğitimi, sosyalleşmeyi bile online olarak gerçekleştiriyoruz. Peki bu kadar fazla vakit geçirdiğimiz bu online platformlarda bir güvenliğe ihtiyacımız var elbet.. Dijital güvenliğimizi mümkün oldukça korumalıyız.

Bunu da unutmayalım ki bir ülkeden, bir diğer ülkeye gün içerisinde anlık milyonlarca siber ataklar gerçekleşebiliyor. Bu saldırıları detaylı incelemek için, şu siteden erişebilirsiniz; https://threatmap.checkpoint.com

Peki, Dijital güvenliğimi nasıl sağlarım?

  • Anti-virüs yazımlar, kötü amaçlı yazılımları engellemek, tespit etmek ve devre dışı bırakmak amacıyla kullanılan bilgisayar programlarıdır. Başlangıçta bilgisayar virüslerinden korunmak amacıyla üretilmiş olan yazılımlarının kullanım alanı kötü amaçlı programların ortaya çıkmasının ardından genişlemiştir.
  • Mevcut güncellenmiş güvenlik duvarları, şüpheli programları temizlemekle kalmaz ve dışarıda tutar yani erişime engeller.
  • Proxyler, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. örneğin bir ağ sayfasına erişim sırasında doğrudan bağlantı yerine: Tarayıcı vekil sunucuya bağlanır ve hangi sayfayı istediğini söyler Vekil sunucu gerekiyorsa o sayfaya bağlanır ve içeriği alır.

Bir platforma kayıt olmak için belirlediğimiz parolalarda en az bir harf, rakam, noktalama işareti mutlaka kullanmalıyız.

Web sitelerinin de güvenli olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Url’nin yanında asma kilit simgesi mutlaka bulunmalıdır. Http nin yanında “htttps” yazarak da dikkat edebilirsiniz. S burada secure(güvenli) anlamına gelmektedir. Bilindik markaların, şirketlerin, kuruluşların adını kullanarak oluşturulan, fakat fishing(oltalama) adını verdiğimiz linklere çok dikkat edilmelidir. Fishing link örneği vermek gerekirse “https://www.nike.com/tr” orijinal olan linki değiştirip “http://spornike.com” diye gerçeklik payı yüksek görülen, sahte bir link ile dolandırmayı amaçlayan paylaşımlar görebilirsiniz. Bu tarz linklere tıklayıp kişisel bilgiler paylaşılmamalıdır.

--

--